Vakantietips na de scheiding

Vakantie met de kinderen na de scheiding

Op vakantie gaan is voor de meeste mensen vaak de mooiste tijd van het jaar. Even geen stress, genieten van een andere omgeving, cultuur snuiven en lekker eten en drinken. Kortom, er even heerlijk ontspannen tussenuit. Waar gaat u dit jaar naartoe? Op vakantie met de kinderen na de scheiding vergt wel wat meer voorbereiding dan anders. Hoe zorgt u voor een fijne tijd met elkaar? We geven u een aantal tips voor een onbezorgde tijd.

Zorg voor goede afspraken

Een fijne vakantie na de scheiding start eigenlijk al met het maken van afspraken tijdens de scheiding. In het ouderschapsplan wordt namelijk ook de afspraak vastgelegd hoe u samen met de (zomer)vakanties omgaat. Omschrijf deze afspraken concreet in het ouderschapsplan, want hoe duidelijker u alles omschreven heeft, hoe minder kans op het ontstaan van conflicten. Neem er bijvoorbeeld ook in op in welke maand u jaarlijks de vakantieplannen met elkaar gaat afstemmen. Heeft u geen duidelijke afspraken gemaakt? Doe dit alsnog.

Vakantie verdelen na scheiding

Op vakantie met de kinderen na de scheiding betekent ruim op tijd een planning met de andere ouder te maken. Overleg met elkaar hoe u met elkaar de vakantie verdeelt na de scheiding. Wanneer de kinderen bij u zijn en wanneer bij uw ex-partner? Een vakantieplanning geeft iedereen rust en duidelijkheid. Het is ook de basis waarop u op terug kunt vallen. Bedenk dat zes weken naar het buitenland voor kinderen vaak te veel en te vermoeiend is. Gun ze ook tijd thuis, zodat ze zich rustig kunnen voorbereiden op het nieuwe schooljaar.

Blijf wel flexibel tijdens het vakantieoverleg

Hoewel in het ouderschapsplan de vakantieafspraken zijn vastgelegd, adviseren wij u wel om flexibel te zijn in het overleg van de vakantieplannen. Het leven staat niet vast en er kunnen redenen zijn om van de afspraken af te wijken. Probeer dus soepel te zijn. Wees ook bereid om met begin- en einddagen van vakantieperiodes te schuiven. Het doel van het vakantieoverleg is uw kinderen een heerlijk vakantie te gunnen, laat conflicten dus buiten het overleg.

Regel de benodigde documenten

Gaat u met de kinderen naar het buitenland op vakantie? Regel op tijd alle benodigde documenten. Vergeet ook een verzekering niet om vakantiestress te voorkomen. Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig. Controleer ook tijdig of onderstaande opsomming in tussentijd niet gewijzigd is.

  • Een eigen geldig reisdocument (paspoort of identiteitskaart) en indien vereist een visum
  • Geldige ziektekostenverzekering en een reisverzekering
  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Recent uittreksel gezagsregister*
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Geboorteakte*
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Optioneel: uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Het ouderschapsplan (eventueel)
  • Eventueel kopie retourticket van het kind

Tijdens de vakantie contact met de andere ouder

Voor uw kinderen is het fijn om tijdens de vakantie contact te hebben met de thuisblijvende ouder. Overleg met elkaar wanneer uw kinderen met de andere ouder contact gaan hebben tijdens de vakantie en op welke manier. Spreek af wie er belt en om de hoeveel dagen. Informeer uw kinderen over deze afspraken, zodat zij weten dat ze nog contact met u hebben in de vakantie. Duidelijke regels voor allemaal, zorgen ervoor dat iedereen kan genieten.

Terug naar boven