Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Tips co-ouderschap

10 tips succesvol co-ouderschap

U blijft na de scheiding samen verantwoordelijk voor uw kinderen. In het ouderschapsplan maakt u onder meer afspraken over het contact tussen uw kinderen en u als ouders. Voor het delen van de zorg- en opvoedingstaken kiezen steeds meer scheidende ouders voor co-ouderschap. Hierbij gaat het meestal om een bijna gelijke verdeling van de zorg. Uw kinderen zijn bijna even vaak bij hun moeder als bij hun vader. Co-ouderschap kent wel een aantal basisvoorwaarden. Wij geven u graag 10 tips om er een succes van te maken.

1. Houd respect voor elkaar

Probeer na de scheiding respectvol met elkaar te blijven omgaan. Dit is echt het grootste cadeau dat u uw kind kunt geven.

2. Probeer niet te compenseren

Na de scheiding is uw kind niet meer de hele tijd bij u. Doe echter niet teveel bijzondere dingen als uw kind wel bij u is. Tijd, aandacht, ritme en gewoon lekker bij u zijn is waar de kinderen juist vaak behoefte aan hebben.

3. Blijf samen communiceren

Blijf met elkaar overleggen. U heeft als co-ouders samen een heel belangrijke taak: het welzijn van uw kinderen. Goede onderlinge communicatie geeft uw kinderen rust en duidelijkheid.

4. Structureer het overleg

Plan als co-ouders regelmatig het overleg met elkaar in, zodat u samen de gang van zaken blijft bespreken. Er bestaat een, speciaal voor co-ouders ontwikkelde, digitale agenda. Hierin kunt u afspraken noteren en kort overleg voeren.

5. Informeer uw kind

Uw kind heeft duidelijke uitleg nodig over wat hij/zij kan verwachten van de nieuwe situatie. Leg hierbij de nadruk op de positieve dingen zoals: “Je krijgt nu twee eigen kamers”. Betrek uw kind eventueel bij het verhuizen naar het andere huis

6. Vertrouw elkaar als mede-ouder

Er bestaat niet één, maar meerdere goede manieren van opvoeden. Vertrouw daarom uw ex-partner als mede-ouder. Maak samen afspraken over de basiszaken. Zoals hoe laat moeten de kinderen naar bed, wat spreken we af over huiswerk maken en hoe laat moeten ze thuis zijn. Geef elkaar daarnaast echter ook de ruimte om zaken met zijn/haar eigen stijl op te pakken.

7. Laat uw kind vooral kind zijn

Uw kind heeft behoefte aan de continuïteit in bestaande gewoontes en ritmes. Houd uw kind dus altijd buiten eventuele discussies of ruzies

8. Zie ex-partner als zakenpartner

Probeer uw ex-partner te zien als een persoon waar u een zakendeal mee gesloten heeft. De deal bestaat uit het feit dat u beiden het beste wil voor uw kinderen en dat u er samen voor wilt zorgen dat de opvoeding optimaal is.

9. Maak duidelijke afspraken

Wees ervan bewust dat regelmaat in de omgang, met ieder van u als ouder, van groot belang is voor de ontwikkeling en stabiliteit van uw kinderen. Of u nu wel of niet voor co-ouderschap kiest. Geen regelmaat kan de nodige misverstanden en spanningen met zich meebrengen.

10. Wees flexibel

Uw kinderen voelen zich gelukkig als ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Als ze bijvoorbeeld een keer bij de andere ouder willen zijn terwijl het uw afgesproken dag is, wees dan flexibel. Want als u zich open en flexibel opstelt, zult u zien dat het beiden kanten op werkt.


Meer informatie over scheiden

> Scheiden met kinderen
> Ouderschapsplan
> Scheiding aanvragen

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken