Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding?

Wat vinden kinderen belangrijk in een scheiding?

Een scheiding heeft veel impact op kinderen, hun gezinsleven gaat er immers heel anders uitzien. Papa en mama niet meer dagelijks zien, een nieuwe woning en misschien zelfs een naar een nieuwe school. Hoeveel impact uw scheiding op uw kinderen heeft, is onder meer afhankelijk van zijn/haar leeftijd en karakter. En vooral ook van de wijze waarop u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goede ondersteuning biedt. Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding, zodat u de impact zo klein mogelijk houdt?

Blijf voortdurend naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.

Stel uw kinderen gerust

Ook uw kinderen zijn onzeker over hun toekomst. Hoe vaak zie ik papa of mama, kan ik op dezelfde school blijven, wie gaat mij naar school of een feestje brengen en is er straks nog wel voldoende geld voor sport, hobby enzovoorts? Stel uw kinderen gerust, ook al heeft u misschien nog niet alle antwoorden op hun vragen. Zeg gewoon eerlijk dat u het nog niet weet, maar dat u dit samen gaat regelen.

Vertel uw kinderen dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan blijft overtuigen, omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt, hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen naar de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen.

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet teveel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.  


Meer informatie over scheiden

> Scheiding aanvragen
> Ouderschapsplan
> Co-ouderschap
> De alimentatie bij een scheiding

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken