Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00
Waarom de Scheidingsplanner
 • Begeleiding van begin tot eind
 • Oplossings- en toekomstgericht
 • Met financieel en fiscaal advies
 • Informele wijze en heldere taal
 • Oog voor de emoties
 • Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden met kinderen

KINDEREN IN EEN SCHEIDING

Hoe u het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Ze gaan met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin valt weg, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En misschien moeten ze zelfs wel naar een nieuwe school. Maar ondanks dat ze veel last van uw scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat.

Kinderen zijn namelijk flexibel en kunnen vaak meer hebben dan we denken. Ze kunnen ook de voordelen zien: geen ruzie meer tussen papa en mama, twee keer hun verjaardag vieren met twee keer zoveel cadeautjes en dubbele vakanties. Door tijdens de scheiding veel aandacht aan alle zaken rondom uw kinderen te besteden, kunt ook u een goede basis leggen voor een beetje nieuw geluk. Wat komt er allemaal bij kijken?

Zorg voor een soepel proces

Hoe uw kinderen uw scheiding ervaren is sterk afhankelijk van hoe u met de scheiding omgaat. Daarom is het belangrijk dat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Voorkom dat uw kinderen de dupe van uw scheiding worden en maak vooral geen ruzie waar ze bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

> Lees hier meer over wat belangrijk voor kinderen is bij een scheiding

Op tijd informeren 

Dit is een belangrijke eerste stap. Veel ouders wachten hier te lang mee, meestal vanuit de gedachten dat ze hun kinderen hiermee beschermen. Kinderen vermoeden echter al snel dat er iets mis is, ze krijgen vaak meer mee dan u denkt. Houd uw plannen om uit elkaar te gaan dan ook niet te lang verborgen, maar betrek ze tijdig bij het proces.

Vertel ze in ieder geval:

 • Dat u niet meer samen in één huis wilt wonen
 • Dat u altijd van hen blijft houden en voor hen blijft zorgen
 • Dat ze u altijd alles kunnen vragen
 • Dat het niet hun schuld is, maar dat het te maken heeft met moeilijkheden tussen u beiden
 • Dat het besluit definitief is en dat ze echt niets kunnen doen om u weer bij elkaar te brengen

> Lees meer over ‘Hoe vertelt u uw kinderen dat u gaat scheiden’

Kinderalimentatie

Na scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Dit is wettelijk vastgelegd. Goede afspraken over kinderalimentatie zijn noodzakelijk, zodat uw kind dezelfde dingen kan blijven doen als voor de scheiding. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het netto gezinsinkomen
 • De leeftijd van het kind
 • Het aantal kinderen
 • Het aantal dagen per maand dat het kind verblijft bij de niet-verzorgende ouder
 • Eventuele buitengewone hoge kosten (zoals buitengewone sporten, hobby’s en studie)

De afspraken legt u vast in het ouderschapsplan of het echtscheidingsconvenant. De rechter toetst bij minderjarige kinderen altijd de afspraken die u samen heeft gemaakt. Komt u er samen niet uit, dan beslist de rechter.

> Lees hier meer over ‘Alimentatie bij een scheiding’

Zorg- of omgangsregeling

Over het algemeen verblijven kinderen na de scheiding hoofdzakelijk bij één van beide ouders. In de zorg-of omgangsregeling maakt u afspraken over het contact tussen beide ouders. U legt onder meer vast wanneer en hoe lang de andere ouder de kinderen ziet. De zorg-of omgangsregeling maakt onderdeel uit van het ouderschapsplan.

Uit onderzoek is overigens gebleken dat regelmaat in de omgang met de niet-verzorgende ouder van groot belang is voor de ontwikkeling en stabiliteit van uw kinderen. Als u deze regelmaat niet afspreekt, dan moet u per keer afspraken maken over het verblijf van uw kinderen, ook wat betreft het ophalen en brengen. Uw kinderen zijn daar niet bij gebaat omdat dit de nodige misverstanden en spanningen met zich meebrengen.

Ouderschapsplan

Gehuwde en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn wettelijk verplicht voor hun minderjarige kinderen een ouderschapsplan op te stellen. Het ouderschapsplan moet goed bij uw kinderen en bij u als ouders passen. Betrek ze dan ook bij het opstellen van het ouderschapsplan zodat zij hun belangen en wensen duidelijk kunnen maken. In het ouderschapsplan moeten minimaal de volgende afspraken opgenomen worden:

 • Hoe u als ouders de zorg- en opvoedingstaken gaat verdelen of de omgang gaat regelen. Zo moet u bijvoorbeeld vastleggen waar het kind verblijft, hoeveel tijd hij/zij met iedere ouder doorbrengt en wie welke taken op zich neemt
 • Hoe u elkaar informatie verstrekt en hoe u met elkaar overleg gaat plegen
 • Hoe u omgaat met de kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen

Wij adviseren u om zoveel mogelijk afspraken over dagelijkse dingen concreet en gedetailleerd vast te leggen. In de praktijk blijkt namelijk dat geen of vage afspraken vaak tot misverstanden en conflicten leiden. Een goed ouderschapsplan met weloverwogen afspraken biedt duidelijkheid voor u allemaal. Denk dus samen goed na over hun toekomst en over uw rol hierin als ouders.

> Lees hier meer over ‘Een goed ouderschapsplan’

Kinderen vanaf 12 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar moeten sowieso betrokken worden bij het opstellen van het ouderschapsplan. Zij moeten namelijk voor de beoordeling van het ouderschapsplan door de rechter een ‘kindverklaring’ ondertekenen. Hiermee verklaart ieder kind dat hij/zij betrokken is geweest bij het opstellen van het plan en hoe het kind tegen de gemaakte afspraken aankijkt. Uw kind mag ook aangeven of het door de kinderrechter gehoord wil worden. Betrek uw kind wat ouder is dan 12 jaar dan ook bij belangrijke onderwerpen zoals waar hij/zij wil wonen, de zorgverdeling, vakanties etcetera.

Co-ouderschap

Steeds meer scheidende ouders kiezen voor co-ouderschap. Bij co-ouderschap delen gescheiden ouders de zorg- en opvoedingstaken samen. Uw kinderen wonen om de beurt bij hun moeder en hun vader. Het kan ook andersom: ze wonen continue in één huis en u als ouder komt daar om de beurt voor hen zorgen.

Co-ouderschap is meestal een bijna gelijke verdeling van de zorg. Kinderen zijn bijvoorbeeld drie dagen bij de ene en vier dagen bij de andere ouder. Of ze wisselen per week. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het bij co-ouderschap niet slechter doen dan kinderen die vooral bij één ouder wonen na de scheiding. Co-ouderschap kent wel een aantal basisvoorwaarden om succesvol te zijn, zoals:

 • U moet bereid zijn er het beste van te maken en u moet tenminste zakelijk met elkaar kunnen overleggen over de kinderen
 • Bij elkaar in de buurt wonen is eigenlijk een vereiste. Uw kinderen kunnen dan zonder al te veel moeite vanuit beide adressen naar school. Daarnaast kan hun leven met vriendjes en clubs ook gewoon doorgaan
 • U moet het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de opvoeding en ongeveer dezelfde regels aanhouden

Behoud van familiebanden

Het is een feit dat kinderen de scheiding beter verwerken als zij mensen om zich heen hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Wanneer u als ouders door alle emoties en zorgen minder beschikbaar bent, kan het ze helpen als zij met hun emoties en vragen terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Ouders doen er goed aan deze contacten te stimuleren. Uit buitenlands onderzoek blijkt ook dat kinderen met een hechtere band met grootouders tijdens en na de scheiding, minder aanpassingsproblemen vertonen. Laat uw kinderen daarom zoveel mogelijk met beide families contact houden.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Wij begeleiden u in het overleg over de afspraken en geven u tips en adviezen. Samen met u stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg wordt verdeeld. Hierbij adviseren we u over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk.

 

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje Wilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen? Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Kwaliteit verzekerd

Gemiddeld wordt de scheidingsplanner beoordeeld met een
 • "Goed geholpen advies op maat"

  Door: MO Geplaatst op: 12-09-2018
  Vestiging: Berkel en Rodenrijs
  De locatiewijziging is een echte… lees meer
 • "Fijne begeleiding"

  Door: ES Geplaatst op: 12-09-2018
  Vestiging: Berkel en Rodenrijs
  Fijn en professioneel geholpen bij… lees meer
 • "Zeer tevreden"

  Door: AV Geplaatst op: 12-09-2018
  Vestiging: Rotterdam
  Goede aanpak met deskundig advies lees meer
 • "Zeer correcte aanpak duidelijk en…"

  Door: J E Geplaatst op: 12-09-2018
  Vestiging: Rotterdam
  Er wordt goed meegedacht in… lees meer
 • "Nemen de tijd Snelle reactie…"

  Door: BW Geplaatst op: 03-09-2018
  Vestiging: Schiedam
  Ik zou deze organisatie zeker… lees meer
Meer beoordelingen