Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Relatietips voor tijdens de scheiding


Tijdens een scheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Ook kan het voorkomen dat u op bepaalde punten recht tegenover elkaar komt te staan. Wat u echter niet moet willen is in een vechtscheiding terecht te komen. Een vechtscheiding kent ellenlange procedures en kost u veel geld. Bovendien zijn uw kinderen altijd de dupe van een vechtscheiding, zij kunnen hier veel schade door oplopen. Probeer er dus zoveel mogelijk samen uit te komen en werk tijdens de scheiding ook aan een goede relatie met elkaar. We geven u een aantal tips om een vechtscheiding te voorkomen.

Bepaal samen de basisregels

Stel samen vooraf basisregels op voor hoe u met elkaar omgaat tijdens de scheiding. Zoals dat u geen ruzie gaat maken in het bijzijn van uw kinderen. Of lelijk over elkaar spreken in de aanwezigheid van anderen en uw kinderen. Voor het welzijn van uw kinderen is het belangrijk dat u als ene ouder de andere ouder niet afvalt.

Blijf met elkaar in gesprek

Niet meer met elkaar willen praten en elkaar mijden zorgt ervoor dat goed scheiden moeilijk wordt. Blijf dus, hoe moeilijk dat ook kan zijn, met elkaar in gesprek. Luisteren naar de andere partij hoort hier ook bij; hou de communicatielijn open. Niemand is erbij gebaat als de communicatie zich tijdens de scheiding verhard. Stel vragen en probeer te begrijpen wat uw ex-partner bedoelt.

Laat oud zeer los

Probeer om oud zeer te laten liggen waar het ligt. Hoe lastig dit ook kan zijn. Het heeft geen zin om steeds naar het verleden te kijken; probeer het verleden dus los te laten. Kijk liever naar de toekomst en hoe de huidige situatie op een goede manier opgelost kan worden.

Hou de lange termijn voor ogen

Ga niet alleen voor de korte termijn, maar kijk ook naar de lange termijn. Dit geldt vooral ook als er kinderen bij uw scheiding betrokken zijn. U blijft namelijk na de scheiding samen ouders van uw kinderen. Blijf deze rol voor de lange termijn voor ogen houden en probeer er samen uit te komen.

Water bij de wijn doen

Bedenk dat niet alles zal gaan zoals u dat wilt. Als u afspraken met elkaar gaat maken, dan zult u beiden water bij de wijn moeten doen. Vasthouden aan uw eigen belangen en wensen werkt alleen maar vertragend. En daar is niemand bij gebaat.

Sla een brug naar elkaar

Probeer meningsverschillen met elkaar op te lossen. Laat problemen niet steeds groter worden en escaleren. Denk vanuit oplossingen en heb wederzijds begrip. Als u dit zelf moeilijk vindt, kan het inschakelen van een onpartijdig derde persoon – zoals een mediator – u helpen om deze brug naar elkaar te slaan.

Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder één dak woont. In zo’n situatie kan de boel makkelijker escaleren. Tip: verblijf om en om een weekend buitenshuis, dat creëert voor u allebei rustmomenten. Bovendien leert u hiermee om los te laten.

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken