Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00
Waarom de Scheidingsplanner
 • Begeleiding van begin tot eind
 • Oplossings- en toekomstgericht
 • Met financieel en fiscaal advies
 • Informele wijze en heldere taal
 • Oog voor de emoties
 • Inclusief juridische afwikkeling

Pensioen

HET PENSIOEN BIJ EEN SCHEIDING

Het pensioen is bij een scheiding vaak een ondergeschoven kindje. En vooral bij vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 69% van de onderzochte vrouwen helemaal niet bezig met het pensioen rondom de echtscheiding. Bij mannen staat dit onderwerp overigens ook niet vaak hoog op de agenda. Oorzaak is meestal het ontbreken van kennis over de wet en over pensioenen in het algemeen. Ook komt het pensioen niet altijd standaard aan de orde bij advocaten of andere scheidingsbemiddelaars tijdens het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Een scheiding heeft echter veel gevolgen voor het opgebouwde pensioen van beide partners. Een gemiste kans dus, want een goed advies maakt dat u zich geen zorgen hoeft te maken voor later.

HET PENSIOEN VERDELEN

Voor het verdelen van de pensioenen bij uw scheiding heeft u de keuze uit twee opties:

Optie 1:  Pensioenverevening

Bij pensioenverevening hebben u en uw ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening betekent dat na de pensionering van uw ex-partner, u de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt die hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment van uw pensionering.

Pensioenverevening is een voorwaardelijke verdeling. Als uw ex-partner overlijdt, dan ontvangt u uw eigen volledige ouderdomspensioen en heeft u geen recht meer op uw aandeel in het ouderdomspensioen van uw ex-partner.

Optie 2: Pensioenconversie

U kunt  ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat de door u opgebouwde oudedagvoorziening wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner. Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat uzelf met pensioen gaat en niet op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioenuitkering blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioenuitkering, dat naar uw ex-partner ging, niet terug.

Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware definitief gesplitst in een pensioenuitkering voor u en een pensioenuitkering voor uw ex-partner. De betrokken pensioenuitvoerder moet bereid zijn om medewerking te verlenen aan de uitvoering van pensioenconversie. De pensioenuitvoerder is daartoe niet verplicht, ook niet als u beiden akkoord bent.

PARTNERPENSIOEN

Wettelijk komt het partnerpensioen dat tot het einde van het huwelijk, dan wel de beëindiging van de samenleving is opgebouwd volledig toe aan de ex-partner. In veel pensioenregelingen wordt er geen partnerpensioen opgebouwd, maar is er slechts een dekking voor het partnerpensioen gedurende het huwelijk/samenleving. Dat betekent dat er na scheiding/beëindiging samenleving in de meeste gevallen geen uitkering bij overlijden zal plaats vinden. Belangrijk om daar tijdens de scheiding bij stil te staan.

HOE ZIT HET MET LIJFRENTES EN ANDERE PRODUCTEN?

De Wet pensioenverevening bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. U moet de waarde hiervan wellicht wel met elkaar verdelen. De fiscale regels zijn hierbij niet eenvoudig.

HET PENSIOEN BIJ DE SCHEIDINGSPLANNER

Veel mensen vinden pensioen een lastig onderwerp. En al helemaal tijdens een echtscheiding. Daarom begeleidt de Scheidingsplanner u graag bij alle zaken die bij de verdeling van uw pensioen komen kijken. Zo helpen wij u met formulieren voor uw pensioenverzekeraar, maar ook zetten we alle zaken en mogelijkheden voor u op een rij. Zodat u de beslissingen kunt nemen waar u zich goed bij voelt. Niet alleen voor een fijne tijd na uw pensionering, maar juist ook gedurende uw verdere leven na afloop van de scheiding. En dat is toch een prettig vooruitzicht!


MEER INFORMATIE OVER SCHEIDEN

> Uw alimentatie berekenen
> Scheiden en eigen huis
> Mediation/Samen scheiden
> Eenzijdig/Alleen scheiden
> Het Scheidingsplan®

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje Wilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen? Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Kwaliteit verzekerd

Gemiddeld wordt de scheidingsplanner beoordeeld met een
 • "Goed advies"

  Door: CRA Geplaatst op: 04-12-2018
  Vestiging: Alblasserdam
  Advies op maat zeer tevreden lees meer
 • "Goede begeleiding"

  Door: LDAB Geplaatst op: 04-12-2018
  Vestiging: Alblasserdam
  Goed bereikbaar tijdens het traject lees meer
 • "Leon is een fijne vent…"

  Door: GVL Geplaatst op: 28-11-2018
  Vestiging: Oss
  Een zeer betrouwbare en discrete… lees meer
 • "Erg tevreden Prettig deskundig en…"

  Door: David Clarance Geplaatst op: 26-11-2018
  Vestiging: Eindhoven
  Alle gesprekken gingen goed. Open… lees meer
 • "Prettige gespreksbegeleiding"

  Door: VDG Geplaatst op: 21-11-2018
  Vestiging: Rotterdam
  Heel fijn geholpen lees meer
Meer beoordelingen