Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Hardere aanpak weigerouders na scheiding

Hardere aanpak weigerouders na scheiding

Tijdens een scheiding worden door ouders met elkaar afspraken gemaakt over hun kinderen. Zo wordt onder meer vastgelegd wat het hoofdverblijf van de kinderen wordt en wanneer de andere ouder de kinderen ziet. Echter, in Nederland heeft ongeveer 15 procent van de kinderen met gescheiden ouders geen contact met of hun vader of hun moeder. Reden: de ene ouder weigert de omgang van hun gezamenlijke kinderen met de andere ouder; de afgesproken omgangsregeling wordt genegeerd. Deze kinderen zien hierdoor een van hun ouders niet, terwijl ze daar wel recht op hebben.

Wetsvoorstel ‘weigerouders’

Tot nu toe valt er tegen deze situatie nog weinig te doen. Het blijft vaak bij bemiddelingspogingen die lang niet altijd het gewenste resultaat hebben. De politiek wil daarom de wet gaan veranderen, zodat ‘weigerouders’ strenger bestraft kunnen worden. Een voorstel van SP, VVD en D66 met deze strekking wordt inmiddels door een Kamermeerderheid gesteund. De Kamer wil dat het strafrecht vaker ingezet wordt, of dat de wet zodanig wordt aangepast dat die strenger is voor de weigeraar. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat kinderen met beide ouders contact blijven houden en niet vervreemd raken van één van hen. De strengere regels zouden dit jaar nog van kracht kunnen gaan.

Ouderverstoting

Voor kinderen is het al moeilijk dat zij na de scheiding minder contact hebben met de niet-verzorgende ouder. Laat staan dat zij helemaal geen contact meer hebben. Het kan voor kinderen enorm schadelijk zijn om op te groeien met een ouder die buitengesloten wordt. Ze kunnen het gevoel krijgen dat ze minder waard zijn en hebben vaak minder zelfvertrouwen. Ook is de kans op depressies groot.

Stichting Villa heeft onlangs drie blogartikelen gepubliceerd waarin volwassen kinderen hun eigen ervaringen met ouderverstoting na de scheiding van hun ouders delen. U kunt hier hun verhalen lezen:

Verhaal ouderverstoting deel 1

Verhaal ouderverstoting deel 2

Verhaal ouderverstoting deel 3


Meer informatie over scheiden

> Scheiden met kinderen
> Scheiding aanvragen
> Alimentatieberekening

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken