Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Checklist scheiden belastingdienst

Belastingdienst checklist scheiden

Scheiden en belastingen, een complex vraagstuk. Met name ook omdat de belastingwetgeving vaak zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. Het is dikwijls puzzelen wat voor u de meest gunstige fiscale oplossing is. Daarnaast moet u met verschillende zaken rekening houden en dingen regelen. De belastingdienst heeft een online hulpmiddel ontwikkeld, waarmee u uw persoonlijke checklist kunt samenstellen. Na het beantwoorden van vragen over uw persoonlijke situatie, krijgt u een overzicht te zien van welke zaken u moet gaan regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

DigiD aanvragen of wijzigen

Het is belangrijk dat als u uit elkaar gaat u een eigen DigiD aanvraagt als u die nog niet heeft. Heeft u al wel een eigen DigiD, wijzig dan uw wachtwoord.

Kijk naar uw voorlopige aanslag

Door uw scheiding verandert uw financiële situatie. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de belasting die u betaalt of terugkrijgt. Zo mag u bijvoorbeeld de partneralimentatie die u betaalt opgeven als aftrekpost in uw aangifte. Als u echter partneralimentatie ontvangt, moet u belasting gaan betalen. Pas daarom, zodra uw nieuwe financiële situatie duidelijk is, uw voorlopige aanslag aan, zodat u financiële verrassingen kunt voorkomen.

Eigen woning

Vooral de eigen woning is vaak een moeilijk onderwerp bij de belastingaangifte. Bijkomende vragen die meespelen zijn wanneer u of uw ex-partner de woning heeft verlaten en of u samen nog als fiscale partners aangifte wilt doen. Zeker bij dit onderwerp is het goed om een adviseur in te schakelen die met u meekijkt.

Algemene heffingskorting

Ontvangt u nu een algemene heffingskorting en gaat u na de scheiding aan het werk of een uitkering aanvragen? Denk er dan aan dat u deze heffingskorting ook via uw werkgever of uitkeringsinstantie gaat ontvangen. Als u de algemene heffingskorting die u nu ontvangt niet stopzet, gaat u de korting dus dubbel ontvangen. Laat de korting dus stopzetten om te voorkomen dat u later een groot bedrag moet terugbetalen.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget dat u ontvangt zal na uw scheiding zeer waarschijnlijk wijzigen. Dat geldt tevens voor uw eventuele kinderopvangtoeslag. En als u voor co-ouderschap kiest, dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw huurtoeslag.

Checklist scheiden belastingdienst

Bent u benieuwd naar de online checklist scheiden van de belastingdienst? U kunt via deze link uw persoonlijk checklist op de website van de belastingdienst samenstellen. Vergeet hierbij niet dat de belastingdienst als tip meegeeft om een financieel/fiscaal adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Zo weet u zeker wat de gevolgen zullen zijn voor uw belasting en toeslagen en dat die afspraken goed in uw echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. De Scheidingsplanner is zo’n adviseur. Aarzel dus niet en neem contact met ons op; bel 085 – 487 12 00 of stuur een e-mail naar info@scheidingsplanner.nl.

 

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken