Tips voor jullie relatie tijdens de coronacrisis

Gepubliceerd op 24-12-2020 door de Scheidingsplanner

Heb jij relatiestress tijdens deze coronacrisis?

Nu we vanwege de pandemie vanwege het coronavirus vaker met z’n allen thuis zijn, vraagt de thuissituatie weer veel van elkaar en van elkaars geduld. Wellicht werk je vaker vanuit huis, zijn de schoolgaande kinderen vanwege besmettingen vaker verplicht thuis, ben je daarnaast misschien mantelzorger, noem maar op. Bovendien zijn door de voorgeschreven maatregelen van de overheid veel sociale/culturele activiteiten beperkter beschikbaar, of zelfs weggevallen, waardoor jullie binnen de gezinssituatie nog meer op elkaar aangewezen zijn. De toenemende mate van ‘opgelegde’ omgang binnen het gezin kan voor verhoogde relatiestress zorgen. Toch kan deze coronacrisis een gezin en haar gezinsleden juist ook nader tot elkaar brengen.

Pak jouw moment!

Juist nu is het een goed moment om even stil te staan. Stilstaan bij datgene wat voor jou van belang is in het leven van alledag. Vanwege de beperking van het sociale/culturele leven kun je nu vaker dan voorheen met jouw partner leuke activiteiten ondernemen. En dat geldt natuurlijk ook voor de andere gezinsleden. Wij geven je graag een aantal tips.

Relatietips voor tijdens de coronacrisis

  • Plan dingen samen! Eet in ieder geval samen. Drie keer per dag samen quality time, hoe mooi is dat? Doe ook leuke dingen met elkaar: maak samen een wandeling (als het rustig is), drink samen een wijntje, kook samen, et cetera. Vier de feestdagen ook al is dat maar met een kleinere groep dierbaren mogelijk, maak er gewoon samen een warm feest van!
  • Maak ook tijd voor jezelf vrij! Doordat je gewoonweg tijdens deze coronacrisis meer op elkaar bent aangewezen en dus meer tijd met elkaar doorbrengt, kunnen de onderlinge irritaties soms oplopen. Geef elkaar dus ook de nodige bewegingsruimte. Zorg ervoor dat jullie beiden afzonderlijk van elkaar leuke dingen ondernemen. Even sporten op welke manier dan ook of een wandeling maken met een vriend of vriendin. Een frisse neus halen is een welkome  afwisseling na een periode van verplicht samenzijn.
  • Sluit compromissen! Een gezonde relatie geeft ruimte aan beide partners met ieders eigen wensen, karakters en ideeën. Deze verschillen kunnen wel eens met elkaar botsen. Dit hoeft geen probleem te zijn als jullie van elkaar accepteren dat je verschillend bent van elkaar. Vier de verschillen! Vanuit deze acceptatie is het mogelijk om compromissen te sluiten. Heb begrip voor elkaars wensen en doe eens wat water bij de wijn.
  • Maak vooral plezier met elkaar! Natuurlijk is dit een onzekere tijd, maar het is ook goed om de zorgen eens even aan de kant te zetten. Humor is belangrijk in het leven, dus doe samen eens even lekker gek. Plan een karaoke-avond, een pyjama-dag, ga in de zomertijd eens kamperen in eigen tuin. Laat vooral ook de vrolijke kant van jezelf zien!
  • En niet onbelangrijk… als jouw partner iets lief of leuks voor je doet, zeg dan eens #daslief! Een compliment laat zowel bij de gever als bij de ontvanger een positief en blij gevoel achter. Jullie kunnen er samen weer even tegenaan.

Blijkt het dat er geen samen meer is?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie tijdens het samen koken of de zoveelste wandeling erachter komen dat er eigenlijk geen samen meer is. Zeker als je al twijfels voor de coronacrisis had, komen deze nu extra onder een vergrootglas te liggen. Weet dan dat wij er ook nu voor jullie zijn. Jullie kunnen nog steeds een afspraak maken voor een persoonlijk kennismakingsgesprek bij een vestiging in de buurt. Uiteraard zonder handen schudden en op gepaste afstand, conform de richtlijnen van het RIVM. Geven jullie op dit moment echter liever de voorkeur aan online scheiden via videobellen of een ander alternatief? Geen probleem, wij denken graag met jullie mee. 

Terug naar boven