Scheiding minder vaak voor de rechter

Gepubliceerd op 29-09-2020 door de Scheidingsplanner

Inhoudsopgave minder scheidingen voor de rechter

> Afname aantal vechtscheidingen
> Belangen van de kinderen
> Toename co-ouderschap
> Mediation steeds belangrijker

Afname aantal vechtscheidingen

Uit recent onderzoek blijkt dat de rechter er gelukkig steeds minder vaak aan te pas komt bij echtscheidingen. De rechter doet nog in slechts zes procent van de scheidingen een uitspraak, in 2011 bedroeg dit percentage nog 31 procent. Een hele goede ontwikkeling wat ons betreft. Dagelijks helpen wij scheidende stellen weg te blijven van een vechtscheiding, onder meer vanwege de grote impact van zo'n scheiding op de kinderen.

Belangen van de kinderen

Alle media-aandacht van de afgelopen jaren, en bijvoorbeeld ook de rapporten van de Kinderombudsman, hebben meer bewustzijn gecreëerd over de impact die een vechtscheiding op kinderen heeft. Voor 36 procent van de deelnemers aan het onderzoek waren de emotionele gevolgen voor de kinderen hun grootste zorg. Om die gevolgen zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat de belangen van de kinderen tijdens de scheiding centraal worden gesteld én dat scheidende partners niet tegenover elkaar komen te staan.

Toename co-ouderschap na de scheiding

Evenveel contact met beide ouders na de scheiding is bij de helft van de scheidende stellen tegenwoordig het uitgangspunt. Mannen vinden dit overigens vaker belangrijk dan vrouwen: 60 procent om 40 procent. Mede hierdoor wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor co-ouderschap. Was in 2011 het percentage nog 25 procent, nu is dat 34 procent. In 39 procent van alle gevallen heeft een van de ouders nog de voornaamste zorg voor de kinderen.

Mediation steeds belangrijker

Mediators worden het meest ingeschakeld om de scheiding te begeleiden (41 procent). Mediation heeft als voornaamste doel in gesprek te blijven en er samen uit te komen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat ruim driekwart van de scheidingen zonder al te grote conflicten wordt afgehandeld. Ook maakt men zich eigenlijk geen zorgen over rechten of plichten of de juridische afwikkeling van de scheiding. Naast de kinderen maakt men zich het meest zorgen over de huisvesting (40 procent) en over het financieel rond kunnen komen na de scheiding (33 procent). De belangrijkste vragen zijn dus:

  • Waar kom ik te wonen?
  • Hoe zorgen we voor de kinderen?
  • Kom ik wel rond?

Voor al deze vraagstukken ben je bij de Scheidingsplanner aan het juiste adres. Wij begeleiden als mediators en financiële planners jullie scheiding door middel van constructieve overleggen tussen jou en je ex-partner. Hierdoor ben je als ex-partners in staat om onderling tot goede afspraken te komen. Dit heeft het meest positieve effect op de beleving van jullie scheiding. Ex-partners die tijdens de scheiding in goed overleg financiële afspraken hebben gemaakt kijken namelijk met een beter gevoel terug op de scheiding. Ze zijn tevredener over de gemaakte financiële afspraken en positiever over hun huidige financiële situatie.

Bron: onderzoek Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) en Kantar.

Terug naar boven