Online scheiden, goedkoop of duurkoop?

Gepubliceerd op 06-02-2019 door de Scheidingsplanner

Tik “online scheiden” in op Google en de ronkende advertentieteksten spatten van het scherm. Snel, makkelijk en goedkoop, als we de aanbieders van online scheiden moeten geloven.

In de praktijk komen de overlegscheidingen regelmatig voor. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders via internet die uw scheiding snel en voordelig kunnen regelen. Dit lijkt in eerste instantie aantrekkelijk, maar de keuze om voor een snelle, beknopte afwikkeling van de echtscheiding te kiezen, kan een grote valkuil zijn. Immers, tijdens de echtscheiding is het duidelijk waarover gesproken is en welke gedachten en ideeën u beiden heeft, maar wij merken vaak dat na enige tijd vragen ontstaan. Het convenant is op zo’n moment het bewijsstuk waarop men kan terugvallen.

Het convenant is dé basis voor toekomstige communicatie. Het niet vastleggen van de uitgangspunten en overeengekomen afspraken tijdens de echtscheiding zijn tijdbommen voor de toekomst. Zodra de communicatie niet meer zo prettig verloopt of er ontstaat discussie en/of een geschil, dient het convenant duidelijk en concreet te zijn. Mist deze duidelijkheid, geeft dit enkel ruimte tot meer discussie. Voor het afdwingen van de naleving van een afspraak is het eveneens van belang dat deze onomstotelijk blijkt uit het convenant. Wat er niet staat kan niet worden afgedwongen!

Het convenant heeft daarnaast een werking naar derden, denk aan de bank, de notaris en de belastingdienst. Bij een echtscheiding komen zowel juridische als fiscale aspecten om de hoek kijken. Indien u uw echtscheiding via internet regelt, is vooral het fiscale aspect een ‘ondergeschoven kindje’, waardoor u in de toekomst tegen problemen aan kunt lopen.

Een goed convenant is dan ook in uw beider belang. Een goede voorlichting tijdens de echtscheiding gepaard met een goed convenant kan grote problemen na echtscheiding voorkomen. Weet wat u tekent! Als iets eenmaal (niet) vastligt, is het veel lastiger om dit later te wijzigen.

Wilt u meer weten over ónze werkwijze, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.