Kernvragen over de eigen woning in geval van een scheiding

Gepubliceerd op 27-02-2019 door de Scheidingsplanner

Wanneer u samen met uw ex-partner in een koophuis woont, spelen er verschillende zaken een rol:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit? 
  • Rest er nog een hypotheekschuld op de woning? 
  • Heeft de woning overwaarde? 
  • Heeft één van beiden nog de wens om in de woning te blijven wonen? 
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld? 
  • Hoe regelt u de zaken rondom de eigen woning en scheiding in uw belastingaangifte?

Hypotheek 
Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Dan weet u wat uw inkomen na de scheiding is en of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.

Hypotheek aanvragen 
Als duidelijk is wat uw inkomen na de scheiding wordt en hoeveel hypotheek u nodig heeft, kunt u bij de bank of verzekeraar proberen de hypotheek op uw naam te zetten of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De Scheidingsplanner kan u hierbij helpen.

Voorlopig in de woning willen blijven wonen 
Ook voor de tijdelijke situatie kunt u samen afspreken wie voorlopig in de woning blijft. Komt u er samen niet uit, dan kunt u aan de rechter een voorlopige voorziening vragen voor het gebruik van de woning.

Woning verkopen 
Als geen van u beiden in de woning wil blijven wonen, dan kan de woning verkocht worden. U kunt de woning te koop aanbieden via een makelaar.

Huurhuis 
Ook bij een huurhuis speelt de vraag wie er in de huurwoning mag blijven wonen. Zeker als beide partners in het huurcontract vermeld staan.

Overdrachtsbelasting 
In principe bent u geen overdrachtsbelasting verschuldigd als u uw ex-partner uitkoopt. Overdrachtsbelasting kan wel een rol spelen als u samenwoonde of gehuwd was onder huwelijkse voorwaarden en de woning geen gemeenschappelijk eigendom is.

Deze kernvragen worden – voor zover van toepassing – allemaal beantwoord tijdens de gesprekken met De Scheidingsplanner.