Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Jullie echtscheiding vertellen aan de kinderen

Als jullie definitief de keuze hebben gemaakt om te gaan scheiden, is de eerstvolgende stap het informeren van jullie kinderen. Veel scheidende ouders worstelen met de vraag: 'hoe vertellen we de kinderen dat wij gaan scheiden?'. En natuurlijk weten wij als Scheidingsplanners dat het ontzettend moeilijk zal worden om de kinderen hierover te informeren. Een scheiding is een verdrietige gebeurtenis in het leven jullie kinderen, wat niet betekent dat er voor jullie kinderen na de scheiding geen fijne toekomst meer kan zijn.

Alles valt en staat met hoe jullie er als samenwerkende ouders samen in slagen een goede ouderrelatie te behouden tijdens en na de scheiding. De wijze waarop ouders met de scheiding, met elkaar en met de kinderen omgaan is voor de kinderen van cruciaal belang. Dit geldt met name ook voor het moment dat jullie samen aan de kinderen gaan vertellen over de aanstaande scheiding. Het zorgvuldig kiezen van woorden en het zo rustig mogelijk brengen van deze impactvolle boodschap zijn van belang.

De scheidingsmelding: samen de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden

De ervaring leert dat kinderen er het meeste baat bij hebben als ouders samen vertellen dat zij gaan scheiden. We noemen deze gezamenlijke scheidingsmelding door ouders het ‘paraplu-gesprek’. Dit ‘paraplu-gesprek’ is heel erg noodzakelijk voor de juiste verwerking van de scheiding door jullie kinderen. Tijdens dit gesprek vertellen jullie samen als ouders aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.

Scheidingsmelding aan de kinderen

Maak jullie kinderen meteen duidelijk dat jullie beiden de uitdrukkelijke wens hebben om een goede, liefdevolle relatie met hen te willen behouden. Zet eventuele onjuiste veronderstellingen en misverstanden hierover direct recht. Vanzelfsprekend geven jullie tijdens dit gesprek de kinderen ruimschoots de gelegenheid om te reageren op de boodschap van de aanstaande scheiding.

Bedenk dat vaak de ‘scheidingsboodschap’ zelf niet als verrassend op de kinderen zal overkomen. De kans is zelfs aanwezig dat ze zelf al nagedacht hebben over een aantal zaken. Nodig jullie kinderen uit deze gedachten en wensen naar voren te brengen. Neem hen serieus in het scheidingstraject door ze te betrekken en gun hen daarmee ook een eigen verwerking van deze impactvolle verandering in hun levens.

Hoe pak je het vertellen aan de kinderen aan?

Kies in ieder geval een moment uit waarbij alle gezinsleden niet gestoord (kunnen) worden en neem ruim de tijd voor het ‘paraplu-gesprek’. Het is ook prettig als de ouders na het gesprek de tijd nemen om te kijken wat het gesprek bij de kinderen (afzonderlijk) teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het begin van het weekend zou een goed moment kunnen zijn om het ‘paraplu-gesprek’ aan te gaan, bijvoorbeeld de vrijdagavond.

Zorg er als ouders voor in het verdere verloop van dat weekend (en daarna) dat jullie beiden ruim beschikbaar zijn voor de kinderen en voor hun eventuele vragen en/of zorgen. Extra aandacht voor jullie kinderen om te peilen/ervaren hoe ze met de scheidingsboodschap omgaan is aan te bevelen en ga – waar nodig - het gesprek aan. Wie weet hebben ze na verloop van tijd nog vragen hebben of maken ze zich ergens zorgen over? Herhaal dit in de komende tijd, zodat jullie kinderen in de gelegenheid zijn om hun vragen te stellen, hun gevoelens en zorgen te uiten. Het liefst in een vast patroon.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Vertel het samen, da’s de belangrijkste tip van allemaal. Kinderen willen namelijk altijd hun ouders beschermen. Als zij de boodschap om te scheiden van één van jullie beiden vernemen gaan zij zich verantwoordelijk voelen voor het geluk de verlaten ouder. Met als gevaar het overnemen van de ‘ouderrol’ met allerlei ongewenste gevolgen van dien, zoals overdreven beschermen en extra (onnodig) verzorgen.

Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Hoe voer je als ouders een goed ‘paraplu-gesprek’?

Wij geven jullie als ouders graag een aantal tips om zo goed mogelijk een ‘paraplu-gesprek’ te kunnen voeren:

Tip 1
Voer het gesprek samen en bereid het gesprek samen voor. Jullie blijven beiden ouders, ook na de scheiding. Oefen desnoods met elkaar het ‘paraplu-gesprek’. Bedenken hoe het gesprek zal gaan verlopen is namelijk heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de scheidingswoorden uit te spreken halen jullie de scherpte uit het komende gesprek. De opkomende emoties tijdens het oefenen dragen bij tot bewustwording van jullie eigen emoties. Wellicht zijn jullie als ouders hierdoor beter in staat de emoties te beheersen wanneer jullie daadwerkelijk met de kinderen in gesprek gaan over de scheiding.

Tip 2
Zorg dat jullie overeenstemming hebben over de reden van de scheiding. Hierdoor ontstaan er tijdens het ‘paraplu-gesprek’ geen onnodige verrassingen.

Tip 3
Ga binnen alle redelijkheid met de kinderen niet te diep in op de reden van de scheiding. Hou hierbij met name rekening met de leeftijden van jullie kinderen.

Volwassenen beslissen te gaan scheiden, niet de kinderen. Dit is iets tussen jullie als partners, waarbij eenieder ook een geheel andere beleving kan/mag hebben. Ga respectvol en fatsoenlijk om met de beleving van de ander. Probeer je te verplaatsen in de positie van de kinderen. Niet zozeer ‘mama/papa is verliefd op een ander’, maar eerder ‘we merken dat we niet meer gelukkig zijn wanneer we samen zijn’.

Tip 3 paraplugesprek

Tip 4
Voer het gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Dit geeft de kinderen de gelegenheid zich vrij te uiten.

Tip 5
Het is natuurlijk prima om de eigen emoties te tonen tijdens het ‘paraplu-gesprek’, maar reguleer zo goed als mogelijk de intensiteit. Door het tonen van de eigen emoties nodigen jullie de kinderen ook uit hun emoties te laten blijken en dat dat oké is. Het is herkenbaar voor kinderen om gevoelde tranen er ook te laten zijn. Benoem ook ieders eigen gevoel: "Ik vind het moeilijk en ben er zelf verdrietig van." Maak samen als ouders helder dat jullie de zorgende ouders blijven en dat ouders kinderen troosten, niet andersom.

Podcast over kinderen en scheiden

Onze hulp bij een scheiding met kinderen

Wij begeleiden jullie in het overleg over de afspraken en geven jullie tips en adviezen. Samen stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg wordt verdeeld. Hierbij adviseren we je over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op jullie situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk.

Inclusief financieel advies

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven