En je dacht dat het zo goed was geregeld...

Gepubliceerd op 24-06-2019 door de Scheidingsplanner

Goedkoop is duurkoop. Een gezegde met een hoog waarheidsgehalte. In tijden van crisis wordt er op veel dingen bezuinigd; ook op de afwikkeling van een scheiding. Dus wat doe je als je je scheiding wilt regelen? Je gaat op zoek naar goedkope mogelijkheden. Een internetscheiding, bijvoorbeeld. In 3 tot 4 weken geregeld. Je vult een formulier in en alle documenten gaan via de email over en weer. Nauwelijks persoonlijk contact. Je ziet wel hoe het afloopt, laat het maar allemaal snel voorbij zijn...

Heel begrijpelijk, maar helaas gaat het met een op deze manier geregelde scheiding heel vaak mis. 

Maar wat kan er dan misgaan?

Je denkt wellicht wat er kan nu misgaan als je het overal met elkaar over eens bent? We geven hiervan een voorbeeld: beide scheidende partners zijn eigenaar van de gezamenlijke woning. De woning zal worden verkocht en één van de partners vertrekt alvast naar een andere woning. De andere partner blijft in de woning achter en betaalt de hypotheekrente.

Goed geregeld, zou je denken. Daar hoeft niets van op papier. De partner, die in het huis blijft wonen, trekt de totale hypotheekrente af van het inkomen. Daar beginnen de problemen. Zolang een van beide partners nog in het huis woont, maar slechts voor de helft eigenaar is, heeft die persoon ook maar recht op de helft van de aftrek. De vertrekkende partner heeft recht op de andere helft gedurende een periode van 2 jaar, maar moet die dan ook wel zelf betalen. Alleen in het jaar van scheiden kunnen ex-gehuwden nog fiscaal optimaliseren. Voor ex-samenwoners gaat dit direct mis.

Leuker kunnen we het niet maken...

Als hier geen afspraken over zijn vastgelegd kan een onverwachte belastingaanslag voor een van beide partners het gevolg zijn. Met veel ruzie en (financieel) gedoe achteraf. En dat terwijl je dacht dat je het zo goed geregeld had met elkaar. Daarom, en hier is weer zo’n oud gezegde dat nog steeds hout snijdt: "bezint eer ge begint".

Wij ervaren dat veel mensen die op een goedkope en ogenschijnlijk snelle manier scheiden, uiteindelijk toch vaak bij de Scheidingsplanner terechtkomen. Voor een herberekening van de scheiding, voor financieel advies en voor de noodzakelijke juridische ondersteuning. Extra kosten waar je niet op zit te wachten en ook niet op gerekend hebt.

Een gedegen en deskundig advies kan in eerste instantie kostbaar lijken en het scheidingsproces voor je gevoel onnodig vertragen, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit en bespaar je jezelf veel ellende achteraf.

Met een goed geregelde scheiding kun je het verleden écht achter je laten.

Terug naar boven