Checklist scheiden Belastingdienst

Gepubliceerd op 17-09-2019 door de Scheidingsplanner

Online hulpmiddel Belastingdienst

Scheiden en belastingen, een complex vraagstuk. Met name ook omdat de belastingwetgeving vaak zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. Het is dikwijls puzzelen wat voor jou de meest gunstige fiscale oplossing is. Daarnaast moet je met verschillende zaken rekening houden en dingen regelen. De Belastingdienst heeft een online hulpmiddel ontwikkeld, waarmee je een persoonlijke checklist kunt samenstellen. Na het beantwoorden van vragen over de persoonlijke situatie, krijg je een overzicht te zien van welke zaken je moet gaan regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

DigiD aanvragen of wijzigen

Het is belangrijk dat als je uit elkaar gaat jij een eigen DigiD aanvraagt, als je die nog niet hebt. Heb je wel al wel een eigen DigiD, wijzig dan je wachtwoord.

Kijk naar jouw voorlopige aanslag

Door de scheiding verandert je financiële situatie. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de belasting die je betaalt of terugkrijgt. Zo mag je bijvoorbeeld de partneralimentatie die je betaalt opgeven als aftrekpost in de aangifte. Als je echter partneralimentatie ontvangt, moet je belasting gaan betalen. Pas daarom, zodra de nieuwe financiële situatie duidelijk is, de voorlopige aanslag aan, zodat je financiële verrassingen kunt voorkomen.

Eigen woning

Vooral de eigen woning is vaak een moeilijk onderwerp bij de belastingaangifte. Vragen die meespelen zijn wanneer jij zelf of je ex-partner de woning heeft verlaten en of je samen nog als fiscale partners aangifte wilt doen. Zeker bij dit onderwerp is het goed om een adviseur in te schakelen die met je meekijkt.

Algemene heffingskorting

Ontvang je nu een algemene heffingskorting en ga je na de scheiding aan het werk of een uitkering aanvragen? Denk er dan aan dat je deze heffingskorting ook via jouw werkgever of uitkeringsinstantie gaat ontvangen. Als je de algemene heffingskorting die je nu ontvangt niet stopzet, ga je deze korting dus dubbel ontvangen. Laat de korting dus stopzetten om te voorkomen dat je later een groot bedrag moet terugbetalen.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget dat je ontvangt zal na de scheiding zeer waarschijnlijk wijzigen. Dat geldt tevens voor eventuele kinderopvangtoeslag. En als je voor co-ouderschap kiest, dan kan dit ook gevolgen hebben voor de huurtoeslag.

Checklist scheiden belastingdienst

Ben je benieuwd naar de online checklist scheiden van de Belastingdienst? Op de website van de Belastingdienst kun je een persoonlijke checklist samenstellen. Vergeet hierbij niet dat de Belastingdienst als tip meegeeft om een financieel/fiscaal adviseur in te schakelen voordat je de afspraken vastlegt. Zo weet je zeker wat de gevolgen zullen zijn voor de belasting en toeslagen en dat die afspraken goed in een echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. De Scheidingsplanner is zo’n adviseur. Aarzel dus niet en neem contact met een Scheidingsplanner bij jou in de buurt.

.

Terug naar boven