Checklist scheiden Belastingdienst

Gepubliceerd op 17-09-2019 door de Scheidingsplanner

Online hulpmiddel Belastingdienst

Scheiden en belastingen, een complex vraagstuk. Met name ook omdat de belastingwetgeving vaak zelden voor slechts één uitleg vatbaar is. Het is dikwijls puzzelen wat voor u de meest gunstige fiscale oplossing is. Daarnaast moet u met verschillende zaken rekening houden en dingen regelen. De Belastingdienst heeft een online hulpmiddel ontwikkeld, waarmee u uw persoonlijke checklist kunt samenstellen. Na het beantwoorden van vragen over uw persoonlijke situatie, krijgt u een overzicht te zien van welke zaken u moet gaan regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

DigiD aanvragen of wijzigen

Het is belangrijk dat als u uit elkaar gaat u een eigen DigiD aanvraagt, als u die nog niet heeft. Heeft u al wel een eigen DigiD, wijzig dan uw wachtwoord.

Kijk naar uw voorlopige aanslag

Door uw scheiding verandert uw financiële situatie. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de belasting die u betaalt of terugkrijgt. Zo mag u bijvoorbeeld de partneralimentatie die u betaalt opgeven als aftrekpost in uw aangifte. Als u echter partneralimentatie ontvangt, moet u belasting gaan betalen. Pas daarom, zodra uw nieuwe financiële situatie duidelijk is, uw voorlopige aanslag aan, zodat u financiële verrassingen kunt voorkomen.

Eigen woning

Vooral de eigen woning is vaak een moeilijk onderwerp bij de belastingaangifte. Vragen die meespelen zijn wanneer u of uw ex-partner de woning heeft verlaten en of u samen nog als fiscale partners aangifte wilt doen. Zeker bij dit onderwerp is het goed om een adviseur in te schakelen die met u meekijkt.

Algemene heffingskorting

Ontvangt u nu een algemene heffingskorting en gaat u na de scheiding aan het werk of een uitkering aanvragen? Denk er dan aan dat u deze heffingskorting ook via uw werkgever of uitkeringsinstantie gaat ontvangen. Als u de algemene heffingskorting die u nu ontvangt niet stopzet, gaat u de korting dus dubbel ontvangen. Laat de korting dus stopzetten om te voorkomen dat u later een groot bedrag moet terugbetalen.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget dat u ontvangt zal na uw scheiding zeer waarschijnlijk wijzigen. Dat geldt tevens voor uw eventuele kinderopvangtoeslag. En als u voor co-ouderschap kiest, dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw huurtoeslag.

Checklist scheiden belastingdienst

Bent u benieuwd naar de online checklist scheiden van de Belastingdienst? Op de website van de Belastingdienst kunt u uw persoonlijke checklist samenstellen. Vergeet hierbij niet dat de Belastingdienst als tip meegeeft om een financieel/fiscaal adviseur in te schakelen voordat u de afspraken vastlegt. Zo weet u zeker wat de gevolgen zullen zijn voor uw belasting en toeslagen en dat die afspraken goed in uw echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. De Scheidingsplanner is zo’n adviseur. Aarzel dus niet en neem contact met een Scheidingsplanner bij u in de buurt.

Terug naar boven