Aan wie moet er kinderalimentatie betaald worden?

Gepubliceerd op 20-02-2018 door de Scheidingsplanner

Wie betaalt en wie ontvangt kinderalimentatie?

Wie de kinderalimentatie betaalt en wie de kinderalimentatie dus ontvangt, hangt af van uw situatie. Hieronder vindt u per situatie de regels uitgewerkt.

Uw kind woont bij uw ex-partner

Voor kinderen tot 18 jaar dient u de kinderalimentatie aan uw ex-partner te betalen. Uw ex-partner betaalt vervolgens alle kosten en uitgaven van het kind. Deze ouder ontvangt ook de kinderbijslag en na het 18e jaar kunt u de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind betalen.

Uw kind woont bij u en uw ex-partner

Als u samen met uw ex-partner de zorg voor uw kind(eren) deelt, kunt u het beste een rekening speciaal voor het kind openen waar de kinderbijslag en de alimentatie (van u en uw ex-partner) op wordt gestort. Kosten kunnen dan van die rekening betaald worden. Juist bij co-ouderschap kan er veel discussie zijn over de betaling van de kinderkosten. De Scheidingsplanner heeft op basis van de praktijk een model ontwikkelt voor kinderkosten bij co-ouderschap. Dit model is gericht op een eenvoudige, maar eerlijke verdeling van het kinderbudget tussen de ouders. Neem contact op met een Scheidingsplanner bij uw in de buurt voor meer informatie over dit model.

Uw kind woont bij u

U betaalt de kosten en uitgaven van uw kind. Als uw ex-partner draagkracht heeft, ontvangt u kinderalimentatie van uw ex-partner.

Laat u adviseren over kinderalimentatie

Uw scheiding heeft dus nogal wat financiƫle consequenties voor uw kind(eren). Het is belangrijk dit goed op een rijtje te zetten zodat er voor uw kinderen financieel zo min mogelijk verandert. Wilt u samen met een financieel deskundige Scheidingsplanner uw situatie doornemen, maak dan geheel vrijblijvend een afspraak.

Terug naar boven