Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00
Waarom de Scheidingsplanner
 • Begeleiding van begin tot eind
 • Oplossings- en toekomstgericht
 • Met financieel en fiscaal advies
 • Informele wijze en heldere taal
 • Oog voor de emoties
 • Inclusief juridische afwikkeling

Belasting en scheiden

SCHEIDEN EN BELASTING

Als u gaat scheiden, moet u alle zaken rondom de belasting niet uit het oog verliezen. Meestal staat het maken van afspraken rondom de kinderen, het huis, de bezittingen en het vermogen wel standaard op de agenda. Wat echter vaak vergeten wordt, is dat er tevens belastingregels bij komen kijken. Laat u zich hier goed over informeren, want de wetgeving rondom de belasting is zelden voor slechts één uitleg vatbaar. Goed fiscaal advies tijdens uw scheiding kan u euro’s besparen en fouten in uw echtscheidingsconvenant voorkomen. Waar moet u rekening mee houden?

FISCAAL PARTNERSCHAP

Gedurende uw huwelijk bent u fiscale partners van elkaar. Dat verandert na uw scheiding. U kunt in het jaar waarin u uit elkaar gaat nog samen aangifte van de belasting doen of u kunt het fiscale partnerschap direct ontbinden. Wat voor u de meest gunstige keuze is, hangt van uw situatie af. Zo kan het soms zelfs in uw voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen.

VERDELEN SPAARGELD EN INBOEDEL

U kunt samen afspraken maken over de verdeling van spaargeld en inboedel. Het kan zijn dat u belasting verschuldigd bent als de één meer krijgt dan de ander. Er is dan sprake van onder- of overbedeling en u moet dan misschien schenkbelasting betalen.

ALIMENTATIE EN BELASTING

De kinderalimentatie kent geen gevolgen voor uw belasting. Dit geldt niet voor de partneralimentatie. Voor de betaler is de partneralimentatie namelijk voor de belasting aftrekbaar en voor de ontvanger belast. Maar wat zijn de beste keuzes als u het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? En wat als de partneralimentatie in natura uitbetaald wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Ook hier is het belangrijk om vooraf alle gevolgen voor de belasting goed in kaart te brengen, voordat u een beslissing neemt.

BELASTING EN DE EIGEN WONING

Als u een eigen woning heeft, dan zult u de waarde van de woning met elkaar moeten verdelen. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. U moet dit met elkaar verrekenen, anders ziet de belastingdienst dit als een schenking. En dat heeft weer allerlei andere gevolgen. Bij overwaarde kan tevens de bijleenregeling meespelen, dit heeft weer invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning. Daarnaast zult u tevens voor de renteaftrek de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel goed in de gaten moeten houden.

PENSIOENEN

Er worden nog wel eens andere afspraken over het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt nog wel eens gevonden door een uitruil te laten plaatsvinden van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Belastingtechnisch kan dat echter niet zomaar, dus laat u hier goed over adviseren.

WAT WIJ VOOR U KUNNEN BETEKENEN

Scheiden en belasting, een hele klus. De belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk adviseur in te schakelen, voordat u de afspraken vastlegt. Bij de Scheidingsplanner bent u aan het juiste adres, wij zijn experts in financieel en fiscaal advies bij uw scheiding. Wij helpen u om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met u wat de beste keuzes zijn. Zo weet u zeker wat de gevolgen zullen zijn voor uw belasting en toeslagen. Bovendien heeft u de zekerheid dat de gemaakte afspraken goed in uw echtscheidingsconvenant worden vastgelegd, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.


MEER INFORMATIE OVER SCHEIDEN

> Scheiding aanvragen
> De alimentatie bij een scheiding
> Scheiden en eigen huis
> Scheiden met kinderen
> Het Scheidingsplan®

 

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje Wilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen? Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Kwaliteit verzekerd

Gemiddeld wordt de scheidingsplanner beoordeeld met een
 • "Prima verlopen"

  Door: MW Geplaatst op: 15-08-2019
  Vestiging: Rotterdam
  Goed geholpen lees meer
 • "Zeer tevreden"

  Door: BV Geplaatst op: 15-08-2019
  Vestiging: Rotterdam
  Zonder de scheidingsplanner waren wij… lees meer
 • "Snelle afwikkeling"

  Door: DB Geplaatst op: 15-08-2019
  Vestiging: Spijkenisse
  Fijn geholpen lees meer
 • "Prima geholpen in een rot…"

  Door: D T Geplaatst op: 15-08-2019
  Vestiging: Spijkenisse
  Win zat precies tussen ons… lees meer
 • "Prima afhandeling en communicatie"

  Door: FN Geplaatst op: 30-07-2019
  Vestiging: Amsterdam
  Stefanie heeft ons bijzonder goed… lees meer
Meer beoordelingen