Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Alimentatie indexering 2018

Alimentatie indexering 2018 is bekend

De alimentatie indexering voor 2018 is bekend. Ieder jaar wordt het alimentatiebedrag door middel van indexering aangepast omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. De Minister van Justitie bepaalt jaarlijks wat het wettelijke indexering percentage volgens de tremanormen, de alimentatie indexatie, voor het komende jaar wordt. Deze alimentatie indexering is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek (artikel 402-a Boek I BW).

Wat betekent deze alimentatie indexering voor u?

Door de alimentatie indexering wordt het alimentatiebedrag dat u betaalt of ontvangt hoger. Iedere alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Ook als uw loon niet omhoog is gegaan, bent u verplicht om de alimentatie indexering toe te passen. De indexering is van toepassing op zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. De nieuwe alimentatie indexering gaat in per 1 januari 2018, vanaf dat moment moet het nieuwe alimentatiebedrag betaald worden.

Voorbeeld alimentatie indexering berekenen

De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. Het indexering percentage alimentatie 2018 is vastgesteld op 1,5 procent. Het berekenen gaat als volgt: neem uw alimentatiebedrag van dit jaar en vermenigvuldig dit bedrag met het indexeringspercentage.

Concreet berekent u het zo: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexering percentage 2018 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 450,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (450/100) x 1,5 + 450 = € 456,75.

Wat moet u met de alimentatie indexering doen

U moet als alimentatiebetaler de alimentatie indexering altijd zelf goed in de gaten houden. U krijgt er geen bericht van en het wordt niet automatisch aangepast. Als u dit niet jaarlijks doet, dan kan uw ex-partner uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug gaan vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Bereken dus direct het nieuwe alimentatiebedrag en zorg ervoor dat u per 1 januari 2018 het nieuwe alimentatiebedrag gaat betalen.

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken