Samenleving beëindigen

Ongehuwd samenwonen en uit elkaar gaan

Woon jij ongehuwd samen en gaan jullie uit elkaar? Jouw situatie is dan vaak vergelijkbaar met een scheiding van gehuwden. Ook bij jou verandert namelijk je gezinssituatie en je financiële situatie. Bovendien heb je net zoveel te verwerken als bij iedere andere scheiding. Daarnaast heeft het uit elkaar gaan na ongehuwd samenwonen dezelfde impact op de kinderen. Je deelt verder dezelfde zorgen: wie gaat waar wonen? Kan één van ons in het huis blijven wonen? Wat wordt het besteedbaar inkomen als we uit elkaar zijn? Kortom, bij het uit elkaar gaan na ongehuwd samenwonen valt er bijna net zoveel te regelen als bij een ‘gewone’ scheiding. Waar moet je allemaal aan denken en hoe werkt het precies? Wij helpen jou graag op weg, download ook zeker onze checklist!

Samenwonen en uit elkaar gaan, hoe werkt het?

In feite doorloop je bijna dezelfde stappen als bij een scheiding van gehuwden. Ons stappenplan scheiden geeft je een goed overzicht van de te doorlopen stappen. Een groot verschil is echter dat de rechten en plichten van samenwoners niet zijn vastgelegd in de wet. Hierdoor is de vraag of je wel of geen samenlevingscontract hebt opgesteld van belang bij het uit elkaar gaan. Als je geen samenlevingscontract hebt, dan val je onder het reguliere verbintenissenrecht. Heb je wel een samenlevingscontract? Dan zijn de afspraken die je daarin hebt vastgelegd leidend. De rechten en plichten van je kinderen zijn echter wel gewaarborgd in de wet, ongeacht de vorm van jouw relatie.

Bij het uit elkaar gaan na ongehuwd samenwonen heb je geen advocaat nodig. Je hoeft ook niet naar de rechtbank om de samenleving te beëindigen. Dit geldt ook voor het vastleggen van de afspraken omtrent de kinderen en de gehele afwikkeling van de samenleving. Het is echter wel aan te raden om een scheidingsadviseur in te schakelen. Iemand die je begeleidt in het gehele proces, jouw vragen beantwoordt, je helpt om met elkaar keuzes te maken en die jouw financiële toekomst inzichtelijk maakt. Wij staan graag voor je klaar.

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

 

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract betekent min of meer dat je elkaar eigenlijk niks verplicht bent. Dit betekent niet dat je geen afspraken met elkaar moet gaan maken. Het feit dat je vooraf geen afspraken hebt vastgelegd in een samenlevingscontract maakt het uit elkaar gaan vaak moeizamer. Want hoe bepaal je wat van wie is? Hoe verdeel je de koopwoning, het vermogen of de schulden? En gun je elkaar nog zaken, bijvoorbeeld partneralimentatie of een gedeelte van het pensioen?

Wij zien in de praktijk dat juist koppels zonder samenlevingscontract hulp nodig hebben om met elkaar goede afspraken te maken over de bezittingen en het ontvlechten van de financiën. Met de begeleiding van de Scheidingsplanner kunnen jullie realistische afspraken maken. Wij maken alles inzichtelijk: van de eigen woning, tot de alimentatie en de toeslagen. Wij brengen jullie toekomstige financiële positie duidelijk in beeld, zodat jullie na afloop van het traject echt in staat zijn om vooruit te kijken.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Stel vast of de kinderen door de partner erkend zijn en of de partner het ouderlijk gezag heeft. Is er geen ouderlijk gezag bespreek dan de gevolgen hiervan en vraag alsnog het ouderlijk gezag aan. Breng eveneens het vermogen in kaart en bepaal of dit een gezamenlijk vermogen is of alleen aan een van partijen behoort. Leg tot slot, om eventuele onduidelijkheden in toekomst te voorkomen, de afspraken vast in een convenant en laat dit door de notaris executoriaal bekrachtigen.

Scheidingsplanner Gerard Heijnen

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Uit elkaar gaan met samenlevingscontract

Als je uit elkaar gaat met een samenlevingscontract, dan vormt het contract grotendeels de basis voor de afspraken die je met elkaar gaat maken. Lees het samenlevingscontract dus goed door en kijk naar zaken die na jouw scheiding gaan spelen. In hoofdlijnen zijn dit de belangrijkste onderwerpen:

  • Heb je partneralimentatie laten vastleggen?
  • Wat staat in het contract over het verdelen en/of verrekenen van het vermogen?
  • Welke afspraken heb je over de eigen woning/hypotheek gemaakt?
  • Wat heb je afgesproken over het toebedelen van het partnerpensioen?
  • Zijn er afspraken gemaakt over eventuele schulden?

Ook bij een samenlevingscontract is het verstandig om alle zaken op een rijtje te zetten met behulp van een onafhankelijke derde, die verstand van zaken heeft. Wat doe je bijvoorbeeld als er in het contract geen afspraken zijn gemaakt over bepaalde onderwerpen? Of als zaken niet expliciet benoemd zijn en er ruimte voor discussie is? Bovendien ben je vrij om gezamenlijk nog afspraken over andere onderwerpen te maken. Wij hebben ook veel koppels met een samenlevingscontract aan tafel om ze naar hun nieuwe toekomst te begeleiden en om de financiën helder te krijgen.

Uit elkaar gaan met een koophuis

Als je na samenwonen uit elkaar gaat met een koophuis, dan is het belangrijk, dat er naar de woonwensen gekeken wordt.

Wil een van jullie in het koophuis blijven wonen of gaan jullie de woning verkopen? En hoe werkt het dan met de hypotheek en de onder- of overwaarde van het koophuis?

Je leest hier meer over op 'Uit elkaar gaan met een koophuis'

Uit elkaar gaan met een koophuis

Uit elkaar gaan: wat regelen?

Voor veel mensen die uit elkaar gaan, is het vaak lastig om het overzicht te behouden over wat ze moeten regelen. Onze checklist ‘Uit elkaar gaan‘ biedt je houvast als je behoefte hebt aan een overzicht van alle zaken, die je moet regelen bij het uit elkaar gaan als samenwoners. Je kunt onze checklist ‘Uit elkaar gaan’ gratis downloaden.

Heb je hulp nodig? Je kunt vanzelfsprekend altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen bij een Scheidingsplanner bij jou in de buurt.

Uit elkaar gaan met kinderen

Als je uit elkaar gaat met kinderen, dan is de wettelijke verplichting om met elkaar kinderalimentatie af te spreken van toepassing. Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt onder meer gekeken naar:

  • De behoefte van de kinderen om dezelfde dingen te kunnen blijven doen
  • De draagkracht van jullie beiden
  • De zorgverdeling
  • Het kindgebonden budget na scheiding

Naast kinderalimentatie ben je voor minderjarige kinderen verplicht een ouderschapsplan op te stellen, indien je gezamenlijk het ouderlijk gezag hebt. In het ouderschapsplan leg je minimaal de volgende afspraken vast:

  • Waar de kinderen zullen verblijven
  • Hoe je de zorg en opvoeding gaat verdelen
  • Hoe je elkaar informatie gaat geven over belangrijke onderwerpen
  • Hoe je de kosten van de verzorging en opvoeding gaat verdelen

Lees hier meer over uit elkaar gaan met een kind

Samenwoners die uit elkaar gaan

Uit elkaar gaan na samenwonen is een heel grijs gebied. In deze video bespreken Scheidingsplanner Wim de Zwart en advocaat Stefanie van Poppel wat er door samenwoners geregeld moet worden.

Vragen of een afspraak maken?

De rechten en plichten bij het uit elkaar gaan na ongehuwd samenwonen zijn, zoals gezegd, (grotendeels) niet vastgelegd in de wet. Dat maakt het uit elkaar gaan soms extra lastig, omdat er vaak grote onzekerheden ontstaan. De Scheidingsplanner geeft je niet alleen inzicht in zaken die moeten, maar vooral ook in de zaken die kunnen. Hiervoor gaan we op zoek naar de eigen en de gemeenschappelijke belangen en wensen.

We kijken hierbij ook naar eventuele oplossingen om jouw belangen en wensen mogelijk te maken, zoals de woonwensen. Zo kom je tot een scheiding, die volledig op maat is gemaakt. We werken aan een goede afronding, zodat je je kunt richten op jouw nieuwe leven. Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw situatie kunnen betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

Terug naar boven