Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Alimentatie

U heeft besloten niet meer verder te willen gaan met elkaar of legt zich neer bij de beslissing van uw partner om te scheiden. Na de echtscheiding blijft u echter wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en uw eventuele kinderen te zorgen.

Kinderalimentatie Voor de kinderen bent u beiden, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. U bent minder vrij om wat betreft de kinderalimentatie afwijkende afspraken te maken. Kinderen hebben recht op alimentatie tot ze 21 jaar zijn of nog langer indien ze bijvoorbeeld studerend of behoeftig zijn.

Partneralimentatie Met partneralimentatie draagt degene met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud voor de partner met het laagste inkomen. partneralimentatie is alleen wettelijk verplicht bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. De maximale duur van partneralimentatie is 12 jaar, maar de wetgever is voornemens deze duur in te perken en meer te kijken naar de eigen verdiencapaciteit van de partners. Hoeveel en hoelang u partneralimentatie moet betalen of kunt ontvangen is in onderling overleg af te spreken. U kunt met uw partner afspreken om geen alimentatie aan elkaar te betalen. Dit moet u dan wel vastleggen in het convenant. De hoogte van de partneralimentatie kan ook van invloed zijn op de afspraken die zijn gemaakt over de gezamenlijke woning. De Scheidingsplanner geeft u graag inzicht in uw mogelijkheden en situatie.

Artikelen over thema

Beurs
Indexeringspercentage 1.3% voor 2016

Jaarlijks worden bedragen voor kinder- en partneralimentatie verhoogd conform de wettelijke indexering als bedoeld in art. 1:402a BW. Deze indexering bedraagt voor 2016 1,3%. Met ingang van 1 januari 2016 dienen alle vastgestelde alimentatiebedragen van zowel kinder- als partneralimentatie met 1,3% verhoogd te worden.

Scheiden met eigen huis en haard

Scheiden met eigen huis en haardBij scheidingen waar partners in gemeenschap van goederen gehuwd zijn en waar een eigen woning in het geding is, kunnen beide partners overeenkomen dat een van hen in het huis blijft wonen en de hypotheek overneemt. In dat geval verandert die hypotheek vrijwel altijd. (Lees meer)

Gewijzigde rekenregels kinderalimentatie

Gewijzigde rekenregels kinderalimentatieIn diverse media heeft u kunnen lezen over de politieke plannen in Den Haag om de regels voor het vaststellen van kinder- en partneralimentatie te wijzigen. Een concreet wetsvoorstel moet nog ingediend worden. In de tussentijd heeft ook de rechterlijke macht niet stilgezeten. Het Tremarapport is met ingang van 1 januari 2013 gewijzigd naar aanleiding van nieuwe aanbevelingen van de werkgroep Trema normen en zijn op 1 april 2013 verder aangepast. (Lees meer)

Wat is uw situatie?

Ik-overweeg-te-gaan-scheiden

Uw huwelijk is op een punt aangekomen waarop u aan scheiden denkt. Maar u twijfelt nog. Welke stappen neemt u en wie kan u adviseren?

ONTDEK UW OPTIES
Ik-wil-zeker-scheiden

U bent eruit: u en uw partner gaan scheiden. Wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe regelt u alles zo goed
mogelijk voor later?

NEEM UW EERSTE STAP
Ik zit er midden in

U zit midden in de hectische periode die scheiding heet.
En soms ziet u door de bomen het bos niet meer. Hoe krijgt u weer overzicht?

VIND SNEL HULP
Ik-ben-al-gescheiden

Uw scheiding is achter de rug. Toch spoken er nog zaken door uw hoofd. U wilt deze graag afronden. Maar hoe pakt
u dat aan?

ZOEK UW OPLOSSING

Wat is uw situatie?

Ik-overweeg-te-gaan-scheiden Ik-wil-zeker-scheiden
Ik-zit-er-midden-in Ik-ben-al-scheiden

Onze diensten

Gaat u scheiden? U staat er niet alleen voor. De Scheidingsplanner begeleidt uw scheiding van begin tot eind. Dat geeft een zeker gevoel.

Ook als u niet getrouwd bent, wilt u uw relatie op een goede manier afwikkelen. Zodat u daarna op een prettige manier weer verder kunt.

Mediation kan een hoop ellende voorkomen. Praat met elkaar en doe het samen. Zodat u na de scheiding met een goed gevoel weer
verder kunt.

Alimentatie een lastig onderwerp? Niet bij de Scheidingsplanner. Met onze unieke reken-methode weet u snel waar u aan toe bent. Nu en in de toekomst.

Uw situatie opnieuw bekeken. Met een frisse blik, onpartijdig en professioneel. Dat is een second opinion van de Scheidingsplanner. En dat voelt wel zo prettig.

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken

Onze Waardering


Gecertificeerd Financieel Planner

Register Financieel Echtscheiding Adviseurs
Gecertificeerd Financieel Planner